WOK status, wat nu?
De politie voert regelmatig controles uit voor bromfietsen en scooters.
Heb je zo'n politiecontrole gehad en was je scooter bijvoorbeeld te snel of maakt hij te veel lawaai? Dan kun je een zogenaamde Wok-melding krijgen.
WOK staat voor Wacht Op Keuring. De Politie meldt bij de RDW dat je scooter niet meer aan de wettelijke eisen voldoet. Dit betekent dat je scooter in de originele staat moet worden teruggebracht en opnieuw door de RDW moet worden gekeurd. Je scooter heeft nu een WOK-status, het kentekenbewijs is ingetrokken en je mag er niet mee doorrijden.
Daarnaast krijg je vaak ook nog eens een boete. Voor een overzicht van alle actuele boetes klik je hier.
Wanneer krijg ik een WOK-status?
De politie mag je om diverse redenen een WOK-status geven. Dit kan bijvoorbeeld als je scooter een to hoge snelheid kan behalen.
Voor snorscooters (25km/h) is dat 34 Km/h gemeten op de rollerbank. Voor bromscooters (45km/h) is dat vanaf 54 Km/h gemeten op de rollerbank.
Maar niet alleen een te hoge snelheid is een reden om je een WOK-status uit te delen. Ook een versleten rem of band is bijvoorbeeld al genoeg om je naar de RDW te sturen voor een keuring.
Hoe kan ik voorkomen dat ik een WOK-status krijg?
Allereerst is het belangrijk dat je scooter niet te hard gaat. Hier wordt namelijk het strengst op gecontroleerd.
Officieel mogen snorscooters niet harder dan 25km/h en bromscooters niet harder dan 45km/h. Echter, dit geeft de politie een bepaalde extra metingsmarge en mag de scooter dus iets harder.
Dit betreft 9km/h, dus zou je snorscooter 34 Km/h mogen en je bromscooter 54 Km/h. Zorg er dus voor dat je daar onder blijft! Let er ook goed op dat de scooter op den duur iets harder kan gaan rijden. Ook na een servicebeurt kan het zijn dat je scooter weer iets harder gaat. Controleer zelf zo nu en dan je topsnelheid.
Zorg er ook voor dat je niet met versleten remmen en banden de weg op gaat. Controleer je profiel van je banden regelmatig. Onder de 1,6mm profieldiepte is al een reden om je een boete + WOK-status te geven. Maar denk ook aan andere zaken, zoals verlichting. Goed gemonteerde plaatdelen (dus geen kappen die loshangen).
Ik heb een WOK-status en mijn scooter moet gekeurd worden bij de RDW. Hoe regel ik dat?
De RDW keurt de scooter op diverse technische punten zodat deze weer veilig kan deelnemen aan het verkeer. Zorg dat je aan al deze punten voldoet. Het is slim om contact met ons op te nemen voor het 'keuringsklaar' maken van je scooter. Wij kunnen ervoor zorgen dat je scooter aan de eisen van de RDW voldoet en weer van de WOK-status af gaat. Je kunt zelf een afspraak maken bij de RDW (ZIE HIER). De wachttijd kan erg variëren. Soms is dat een week, soms wel 8 weken! Wacht dus niet te lang als je snel weer wilt rijden!
Uiteraard kunnen wij dit ook voor je verzorgen. Zorg er wel voor dat je op tijd je scooter laat nakijken als de keuringsdatum eenmaal vast staat. Doe dit dus niet op het laatste moment. Op de keuringsdag zelf mag je vanaf je woonplaats tot het RDW-keuringsstation met de scooter rijden. De dichtstbijzijndste keuringsstations vanaf regio Leiden zijn de plaatsen in Amsterdam en Waddinxveen.
Dat is een aardig lange rit.
Kan Piaggio Parts mijn RDW-keuring regelen?
Uiteraard kunnen we de keuring en het transport naar het keuringsstation verzorgen. We lopen de scooter geheel na en zorgen ervoor dat hij klaar is voor de keuring.
De kosten voor de keuring, het transport van en naar het RDW-keuringsstation en de wachttijd tijdens de keuring kosten € 250,00.
Houd ook rekening met eventuele kosten voor het afvoeren, en het technisch nalopen van de scooter. Dit varieert per geval. Maar waar we altijd resoluut in zijn, is dat we de kosten van het nalopen altijd vooraf met je bespreken.
Met een WOK-status mag je met je scooter niet meer rijden op de openbare weg. We halen de scooter dan ook graag bij je op zodat je geen risico hoeft te lopen.
Meer informatie of een afspraak maken
Heb je een vraag, of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag weer verder.
Vul het onderstaande formulier of neem contact met ons op.